Als ondernemer in de recherche- en bewakingsbranche in Amsterdam en omstreken kan Wouter Koppen zich met recht een Amsterdamse ondernemer noemen: er zullen weinig mensen op zoveel bijzondere plekken in Amsterdam komen als hij.
Naast deze werkzaamheden houdt hij zich ook bezig met ongediertebestrijding: een logisch gevolg van het feit dat hij vaak alarmmeldingen kreeg die veroorzaakt werden door ongedierte. Wouter krijgt ook heel vaak vragen over de negatieve effecten van bestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld op de bijenpopulatie. Weinig mensen zullen weten dat Wouter in zijn vrije tijd imker is; waarschijnlijk nog minder mensen weten dat het soms juist nodig is bestrijdingsmiddelen te gebruiken om de bij te redden, bijvoorbeeld als er sprake is van mijten.
Stichting Bijenhulp
Omdat Wouter zich grote zorgen maakt over de terugloop van de bijenpopulatie en de afname van het aantal imkers wegens vergrijzing, richtte hij samen met twee andere ondernemers en nog een aantal vrijwilligers de stichting Bijenhulp op. De stichting is ambitieus en wil de afname van bijen tegengaan. Die afname wordt deels veroorzaakt door, simpel gezegd, steeds meer asfalt en steeds minder diversiteit in gewassen. We weten het allemaal: bijen zorgen voor de bestuiving van een groot gedeelte van de gewassen. Als er geen bijen meer zijn, zal er een ernstig fruit- en groentetekort ontstaan. Stel je toch eens voor dat je aan je kleinkinderen uit moet leggen wat een aardbei is, omdat ze die niet meer kennen!
Bijentuinen
Stichting Bijenhulp wil daarom in alle grote steden bijentuinen. Tuinen waarin niet alleen bijen, maar ook hommels en vlinders naar hartenlust kunnen rondvliegen en hun nuttige werk doen, met een grote diversiteit aan bloemen, planten en bomen. Een plek waar ook nieuwe, jonge imkers lid kunnen worden zonder dat ze meteen een hoop geld kwijt zijn aan lidmaatschapskosten. Een tuin waar ook onderwijs aan kinderen kan plaatsvinden over, juist, de bloemetjes en die bijtjes.
Je zou de bijentuinen kunnen zien als een groene versie van de courts van de Cruyff foundation, maar dan een ontmoetingsplek waar vooral de natuur centraal staat, naast andere thema’s als respect voor elkaar, gezondheid, integratie en ontwikkeling.
De bijentuinen zouden een gestructureerde aanpak kunnen zijn van een aantal problemen waar steden mee kampen, maar het is vooral dé oplossing voor de teruglopende bijenpopulatie. Daarnaast levert de bijen een heerlijke honing.
Red de bijen!
Wat kunt u doen voor stichting Bijenhulp? Natuurlijk is de stichting blij met elke donatie die bijdraagt aan de realisatie van de bijentuinen in alle grote steden, te beginnen in Amsterdam natuurlijk.
Daarnaast is de stichting op zoek naar expertise op allerlei gebieden, want het is nogal een doel dat we onszelf hebben gesteld. Wilt u ook een bijentuin in uw omgeving? Neem contact op met de stichting, wij kijken graag wat u voor ons kunt betekenen!