Brasserie van Baerle is al sinds jaren een begrip in Amsterdam en omstreken. Velen kennen de zaak niet anders dan als “De Brasserie”. Eigenaar en manager Floor van Ede startte de brasserie in 1980 en bracht de levendigheid van New York en de allure van Parijs naar Amsterdam.
Floor, geboren en getogen Amsterdamse, werkte tijdens haar studie sociale geografie parttime als stewardess; op die manier leerde ze die verschillende wereldsteden kennen waar ze haar inspiratie voor de brasserie opdeed. Ze stond ook enige jaren voor de klas, maar haar droom was een eigen horecazaak en ze startte op jonge leeftijd samen met een compagnon ‘de Brasserie’ in de van Baerlestraat. In het pand zat voorheen een naaiatelier, onder het schrootjesplafond kwam een schitterend plafond tevoorschijn en de tuin bleek de perfecte plek voor het terras. De lichte, ruime zaak heeft bewerkte plafonds, glas-in-lood, spiegels en het prettige terras en nodigt uit tot lunch, diner of souper. De keuken is namelijk tot 11 uur geopend en dat is zelfs voor Amsterdamse begrippen laat. De brasserie werd zeer populair bij journalisten en creatieven in de reclame en trekt sindsdien veel vaste gasten. Daarnaast is de brasserie populair onder concertgebouw- en museumpubliek en culinair geïnteresseerde toeristen; een heel divers en internationaal publiek dus.
Brasserie Amsterdam
Floor omschrijft de brasserie als een goed georganiseerde chaos: hoe drukker en gezelliger het restaurant is, des te beter de organisatie achter de schermen moet zijn. Dat is haar rol: zorgen dat alles soepel loopt en in balans is. En constant kritisch zijn op de kwaliteit. Soms heeft ze er slapeloze nachten van: “Hoe krijg ik voor elkaar dat alles continu goed draait? Je kan niet verslappen, het is een trein die maar doorgaat. En als de spanningen zijn in het team en de sfeer niet goed is, merkt ik dat meteen en moet dat eruit.” Floor zorgt dus dat er duidelijke spelregels zijn voor het personeel en dat de teamsfeer goed is.
Floor krijgt energie van een volle zaak, van het feit dat de mensen lekker zitten te eten en het naar hun zin hebben. Mooie complimenten of een positieve recensie worden regelmatig gevierd met een goed glas, maar ze drukt haar personeel ook op het hart dat succes maar een dag duurt en dat er daarna gewoon weer hard gewerkt moet worden.
Vinologe met eigen koers
Ze nam flinke risico’s door met een compagnon nog vier andere horecazaken te openen; terugkijkend denkt ze dat een flink deel daarvan ook jeugdige overmoed was. Ze heeft die andere zaken inmiddels van de hand gedaan en is blij dat ze nu als enige eigenaar van de brasserie haar eigen koers vaart. Ze wordt geïnspireerd door powervrouwen, vrouwen die zich staande houden in een mannenwereld, zoals politica en zakenvrouw Neelie Kroes en wetenschapper Louise Fresco.
Naast restauranteigenaar is Floor vinoloog: “Toen ik net met de brasserie begon, kreeg ik regelmatig mannen in pak over de vloer die kwamen vertellen welke wijnen ik moest inkopen.” Dat irriteerde haar nogal en omdat ze toch al veel interesse in wijn had, besloot ze die kennis zelf te vergaren. Met succes: de wijnkaart van de brasserie won prijzen, Floor zit in allerlei proefgroepen en heeft zelfs haar eigen kleine wijngaard in Frankrijk. Daarnaast werkt ze met diverse wijnleveranciers omdat ook die haar inspireren: een echte powervrouw op wijngebied dus.