Renate en Sandra leerden elkaar kennen op hun eerste dag op de AKI, de kunstacademie in Enschede. Ze konden het meteen goed vinden, werkten al snel samen en deden ook gezamenlijk een visiting programme in San Francisco. Ze hadden zich daarvoor aangemeld als duo en werden uit aanmeldingen van over de hele wereld gekozen. Ze studeerden een semester aan het San Francisco Art Institute en hadden een geweldige tijd. Ze vertrokken vol jeugdige overmoed compleet op de bonnefooi, zaten eerst in een jeugdhotel en vonden zowaar woonruimte, in een prachtig victoriaans pand.
Beide dames verhuisden na hun studie naar Amsterdam; Renate woonde er zelfs al deels tijdens haar laatste jaar. Sandra groeide op het platteland van Twente op en zag al snel dat Amsterdam veel mogelijkheden bood op werkgebied. Ze woont op Sporenburg waar het vele water haar een gevoel van ruimte geeft.
Renate vindt Amsterdam een fijne stad om in te wonen en te werken: aan de ene kant is het een stad, maar de buurten zijn soms ook net dorpjes. Zo kent ze veel mensen uit haar buurt in Oost, door de wandelingen die ze maakt met haar hond Kees.
Afwisseling
Bij het door hun opgerichte bedrijf Blinkfotografie houden beide dames zich sinds 1999 bezig met verschillende disciplines van fotografie: ze doen portretfotografie en websitefotografie, maken reportages en sfeerfoto’s. Daarnaast geven ze diverse cursussen, waarover straks meer. Het leuke aan hun werk is dat ze er elke dag met plezier naartoe gaan. Elke dag is weer anders en dat is ook de uitdaging: elke klus en elk contact is anders, ze werken steeds met andere mensen. Die variatie en afwisseling houdt het werk boeiend. Ze werken vaak op locatie en komen op die manier op veel leuke plekken in Amsterdam en daarbuiten. Daarnaast werken ze heel fijn samen en waarschijnlijk merken klanten dat ook. “Het loopt gewoon lekker” aldus Renate.
Ze krijgt energie van het werk zelf, als ze tevreden is over wat ze zelf maakt en de klant ook nog eens blij is met het resultaat. “Het is helemaal fijn als klanten ons dat ook laten weten.” Ze krijgen inspiratie van ondernemers die ze elke week zien bij netwerkorganisatie BNI, waar ze beiden lid van een verschillende groep zijn. Ze zien daar voorbeelden van hoe andere ondernemers het aanpakken. Bijvoorbeeld ondernemers die bezig zijn met het plannen van de toekomst: “Wij zijn daar niet zo van, maar het is wel goed daarover na te denken.” Wellicht willen ze in de toekomst een agentschap opzetten, waarin ze samenwerken met andere freelancefotografen.
Cursussen
In de toekomst gaan ze in ieder geval door met het huidige cursusaanbod. Ze geven beginnerscursussen fotografie, bedoeld voor mensen die hun camera beter willen leren gebruiken: “Het is zonde om je camera op de automaat te laten staan.” De deelnemers leren ook hoe je beeld goed opbouwt met compositie. Daarnaast is er de cursus ‘werkbespreking’ die bestaat uit acht bijeenkomsten, een keer in de maand. De cursist krijgt als huiswerk uitdagende opdrachten mee en kan een maand lang oefenen. Er is geen vastomlijnd programma, tijdens de les worden problemen waar cursisten tegenaan lopen besproken.
Deze cursus loopt heel goed, zeker de laatste tijd blijkt er veel behoefte aan te zijn. Bij de vervolgcursus leert men te communiceren met beeld, met thema’s te werken en nieuwe technieken te gebruiken. Wat wil je zeggen en hoe gebruik je de technieken om dat te uiten?
Renate en Sandra gaan nieuwe workshops aan bedrijven geven: “Fotograferen met je smartphone”, waarmee ze inspelen op de veranderende markt.