De drie ondernemers Robert Weyhenke, Frans Smits en Frank van der Laan vormen al jaren de drijvende kracht achter het AmsterdamDiner, dat zaterdag 17 juni zijn 25e jubileum vierde. Het allereerste diner vond plaats op de Dam. Amsterdam was in 1992 de host van het World Aids Conference en als hotelmanager besloot Robert zich ook vanuit persoonlijke betrokkenheid in te zetten voor de aidsproblematiek. Met een galadiner waarbij de opbrengst ten goede kwam van aidsonderzoek. Dat was toen heel urgent, want er overleden veel mensen aan het virus. Hij kreeg verschillende vijfsterrenhotels mee en door de juiste mensen te kennen en in te schakelen kreeg hij een vergunning op de Dam en de juiste bedrijven aan de tafels. Met 800 gasten werd het een groot succes. Het jaarlijks terugkerend event vindt na een aantal omzwervingen nu al vijftien jaar in de vroegere Heineken Music Hall plaats. “Het succes overkomt je gewoon” vertelt Robert. Net als de aanwezigheid van Mabel, die begaan is met de aidsproblematiek. Daarmee kreeg het event koninklijke en de bijbehorende landelijke belangstelling.
Drie musketiers
Alle drie wonen en werken ze in Amsterdam en zijn onlosmakelijk met de stad verbonden. Frans houdt zich bezig met het creatieve gedeelte van het event, Frank doet de operationele kant en Robert zorgt voor de tafelverkoop en sales. Ze voelen zich soms net de drie musketiers: met zijn drieen zijn ze één ondernemer. Ze zijn totaal van elkaar afhankelijk, maar ook dusdanig op elkaar ingespeeld, dat ze kunnen handelen in elkaars geest. Ook de vele vrijwilligers die elk jaar helpen het evenement tot een succes te maken, voelen zich inmiddels een beetje eigenaar.
Met de opbrengsten van het event worden nog steeds onderzoek en projecten die bijdrage aan een wereld zonder hiv en Aids gesteund. De aidsproblematiek in Nederland is natuurlijk niet meer zo groot als 25 jaar geleden, maar in Afrikaanse landen is er nog veel te winnen. De infrastructuur is vaak een probleem, waardoor het lastig is om medicijnen te krijgen en patiënten resistent worden. Ook worden er nog steeds veel baby’s met hiv geboren.
“We zijn er tot nu toe elk jaar in geslaagd nieuwe parels te vinden” aldus Frans. Deze jubileum-editie werd er flink uitgepakt met liveoptredens onder het thema Celebrate in the name of love. Naast dit spektakel vond de lancering van de Health Connect app plaats. Met dit nieuwe, innovatieve digitale platform kunnen mensen in Nederland via hun mobiel rechtstreeks geld geven aan een gezin in Kenia voor een jaar lang basisgezondheidszorg (inclusief behandeling voor hiv en aids). Hiermee krijgen ook de allerarmsten een naam. Deze totaal nieuwe manier van ontwikkelingshulp is gebaseerd op een idee van Joep Lange van Pharmcces.
2030 aidsvrij
Alle drie zijn nog steeds even bevlogen als in het begin. Het vertrouwen in elkaar is grenzeloos en de bevlogenheid om er een geweldige avond van te maken is 110%. Maar ook zijn er altijd zenuwen, want er zijn zoveel momenten waarop van alles mis kan gaan. Gasten hebben daar gelukkig geen weet van, want ze blijven altijd stralend lachen. Er waren in eerdere edities minstens twee momenten dat ze het liefst ter plekke door de grond waren gezakt: een keer toen er met IPads geboden kon worden en de wifi eruit lag. Een andere editie was er een zangeres die maar door bleef zingen zo vals als een kraai. “Dat waren de zeven langste minuten van ons leven”.
Een van de grote risico’s is altijd weer de opbrengst op de avond zelf. Zit er goed publiek in de zaal, geven ze geld? Dit jaar werd er de recordopbrengst van maar liefst € 913.000 opgehaald!
Voor Robert is het na 25 jaar welletjes geweest: hij neemt afscheid. Er is veel bereikt: vroeger gingen veel mensen dood aan aids, nu is er dit zorgproject voor mensen in Afrika. Robert denkt dat zijn opvolger nog dertien jaar aan de bak zal moeten: het streven is een aidsvrije wereld te bereiken in 2030. Dat is alleen te bereiken door de combinatie van geld, politiek en bevlogenheid waarbij dat laatste misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel is.