André werkte 25 jaar als manager debiteurenbeheer bij de overheid en in het bedrijfsleven, toen hij twee jaar geleden de overstap naar het ondernemerschap maakte. Tijdens zijn loopbaan sprak hij duizenden klanten, collega’s, advocaten, curatoren en anderen die beroepsmatig met debiteurenbeheer te maken hadden. Die expertise wilde hij graag ook beschikbaar maken voor het MKB. Het ondernemerschap was altijd al een droom en het franchiseconcept van Straetus sprak hem aan, mede door het motto: ‘Klantvriendelijk incasseren.’
Dat kan een hele makkelijke kreet zijn, maar in dit geval gaat het om de open dialoog. De debiteur mag met argumenten aankomen en de situatie uitleggen, waarna in samenspraak naar een passende oplossing wordt gezocht. Soms betalen debiteuren bijvoorbeeld niet omdat ze zelf ook last hebben van slecht betalende klanten. Dan is het zaak de discussie de juiste kant op te sturen. Schuif je jouw probleem nu door naar een ander? En hoe krijg je zelf je facturen sneller betaald? “Ik heb eigenlijk een hele serie petten die ik daarbij op kan zetten: politieagent, psycholoog, coach en rijdende rechter. En op debiteurenbezoek ook een beetje deurwaarder. Daarbij helpt het dat Straetus 35 ondernemers telt die een vestiging van Straetus runnen. Dat betekent dat er veel ervaring is op het vakgebied en dat er door het hele land hecht wordt samengewerkt.”
Breed palet
André biedt zijn klanten een breed palet: hij kan optreden als incassobureau, maar ook als outsourcing partij voor debiteurenbeheer. Hij verzorgt gerechtelijk trajecten van dagvaarding tot beslag en fungeert als mediator bij conflicten over grote vorderingen. Daarnaast adviseert hij ook over factoring, een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij de ondernemer zijn debiteurenbeheer uitbesteed, in combinatie met financiering en kredietverzekering. Er zijn inmiddels veel partijen die dat aanbieden aan het MKB en André helpt zijn klanten daar de juiste keus in te maken en antwoord te geven op vragen als: is dat voor mijn onderneming nuttig?
Zo ja, met welke partij en tegen welke voorwaarden? Het kan voor veel ondernemers interessant zijn, bijvoorbeeld vanwege een tekort aan werkkapitaal door snelle groei. Door het persoonlijke contact met sommige klanten kent hij hun werkwijze goed, het wederzijdse vertrouwen is er al. Dat is belangrijk in zijn vak en dat probeert hij dan ook te bewerkstelligen. Dat, samen met de flexibiliteit die hij kan bieden, zorgt dat voor een andere insteek dan een groot incassobureau.
Workshops
Amsterdam oefende een grote aantrekkingskracht op hem uit en hij vertrok er na zijn studie in Arnhem dan ook meteen naartoe. De openheid en verscheidenheid aan mensen en bedrijvigheid spreekt hem nog steeds aan. Zijn zus, die 15 jaar geleden een notariskantoor begon, inspireerde André tot het ondernemerschap. Dat lag niet voor de hand in het ambtenarengeslacht waarin hij opgroeide.
Het leuke aan zijn bedrijf vindt hij de flexibiliteit, het leveren van expertise en het meedenken: “Geruststellen en activeren, een spiegel voorhouden, zakendoen op de lange termijn. Daarbij ben ik niet politiek correct, ik zal zeggen wat ik vind en wat ik denk dat er moet gebeuren. Oprechte feedback, daar heb ik zelf ook het meeste aan.”
André krijgt energie van de workshops die hij iedere maand geeft, zoals ‘Op krediet of niet’ of ‘creditmanagement voor ondernemers’. Hij vindt het ontzettend leuk om over zijn vak te vertellen en ondernemers kennis verschaffen die ze anders niet zo snel zouden krijgen.
Ook krijgt hij er energie van als hij een deal bereikt met een klant die eerst veel weerstand had. Hij wordt zelfs weleens door de debiteur van zijn klant bedankt. Zo was er een debiteur die eerst riep: “Over mijn lijk dat ik ooit een cent ga betalen!” Twee telefoongesprekken en twee mailtjes later was alles in goede harmonie geregeld. Dat vindt hij het mooiste wat er is.