André Feiner begon zijn carrière als advocaat, maar besloot al na vijf jaar een hele andere weg in te slaan; het zit in zijn aard regelmatig iets totaal anders te gaan doen. Een nieuwe wereld, nieuwe dingen leren, een nieuw netwerk: dat houdt hem actief. Hij bekleedde daarna diverse functies in de media, toen hij enkele jaren geleden 50% eigenaar van de wijnwinkel in de Maasstraat werd. Inmiddels is hij de enige eigenaar.
André geeft zijn klanten graag advies over wijn, vooral in combinatie met eten. Food, eten en koken en nieuwe trends op kookgebied waren al jarenlang zijn grootste hobby. Daarnaast verdiepte hij zich in de wijn en deed een wijnopleiding.
Hij onderscheidt zich van de enorme concurrentie van andere wijnhandelaren in Amsterdam door advies te geven over wijn en spijs combinaties: hij organiseert regelmatig bite & sips in de winkel. In tien happen met tien wijnen laat hij zijn klanten kennis maken met verrassende combinaties: “Dan praat je ineens op een hele andere manier over wijn, dat maakt het heel leuk, je slaat het direct op in je database.”
Vrijheid
André vertrok voordat hij afstudeerde in Groningen al naar Amsterdam en woont er nog steeds met veel plezier. De veelheid aan mensen van verschillend pluimage geeft hem het gevoel dat hier van alles kan ontstaan. “Het lijkt alsof de stad meer 3D, gelaagdheid heeft, een soort gekte.” Daarnaast heeft de stad een grote culturele aantrekkingskracht, alleen al door het enorme aanbod van musea.
Met het overnemen van de winkel volgde hij zijn passie. Dat klinkt misschien clichématig, maar hij hoort vaak dat hij anderen inspireert. Er waren duizend redenen om het niet te doen, maar hij deed het toch. Het was wel een flinke stap om afscheid te nemen van de zekerheden die hij had in de corporate wereld. Lachend vertelt hij: Ik sta nu regelmatig m’n stoepje te vegen en ik ben de grijste vakkenvuller van Amsterdam!” Voorheen werkte hij samen met specialisten die van alles voor hem regelden, nu doet hij alles zelf: inkoop, verkoop en administratie. Enerzijds ervaart hij een enorme vrijheid, anderzijds heeft hij nog nooit zo hard gewerkt.
Vorig jaar opende André samen met partners een tweede winkel, Wijnhuis Zuid Bilthoven, waar ze voor een hele andere insteek kozen. In de winkel in de Maasstraat zijn de wijnen per land ingedeeld, in de nieuwe zaak per smaakprofiel. Hier vind je de smaaktest waaruit blijkt welk smaakprofiel je hebt, welk type wijn het best bij je past dus. In de winkel krijg je een mooie shopper tas met je eigen smaakprofiel erop.
Positief
André heeft er plezier in dat klanten die hij heeft geadviseerd over welke wijn goed bij welke gang past, de week erna terugkomen en vertellen hoe geslaagd die combinatie was. “Wijn is een fantastisch product, iedereen die de winkel binnen stapt is blij. De sfeer is altijd positief.” Het is ook een hele directe manier van zakendoen, heel anders dan in zakenwereld. Hij ziet graag dat zijn personeel een beetje kan flirten: de klant moet soms toch verleid worden.
Hij vindt het leuk om nieuwe wijnen te ontdekken die door verschillende importeurs aangeboden worden. Als zelfstandig ondernemer die geen onderdeel uit van een keten uitmaakt, kan hij helemaal zelf bepalen wie hij graag zakendoet.
Energie krijgt hij van het feit dat iets wat hij bedacht heeft, zoals het smaakprofiel en de bijbehorende tassen, ook echt werkt en succesvol is. Binnenkort is de smaaktest dan ook op de site van wijnhuis Zuid in Amsterdam beschikbaar.